Curaçao heeft een regeling om als toerist tot 12 maanden achter elkaar op Curaçao te verblijven. Dat klinkt heerlijk, maar als je niet oppast dan kan dit je een groot probleem opleveren.
6 maanden als toerist
De standaard regel op Curaçao is:
Als toerist met Nederlands paspoort mag je max. 6 maanden per 12 “rollende” maanden op Curaçao verblijven.
Hierbij hoef je je dus niet lokaal op Curaçao in te schrijven. Je mag alles doen: een huis kopen, een auto kopen, kinderen mogen naar school, etc. Eén extra regel: als je wilt gaan werken voor een lokale werkgever, dan moet je een Verklaring van Rechtswege (VRW) aanvragen. Dat geldt voor al het mogelijk werk: vrijwilligerswerk, stage, of al is het maar voor een paar dagen: een VRW is verplicht. Let op: deze regel geldt alleen als je een Nederlands of Amerikaans paspoort hebt. Heb je dat niet (ook al woon je wel in Nederland) dan geldt voor jou een andere termijn, waarschijnlijk max. 3 maanden.
Voor de volledigheid: Een VRW kan aangevraagd moeten worden omdat je op Curaçao wilt wonen of omdat je er wilt gaan werken. Twee verschillende doelen, maar het gaat om dezelfde VRW. Er is geen onderscheid qua ‘aanvragen voor wonen’ of ‘aanvragen voor werken’. Wordt de VRW toegekend, dan mag je wonen én werken op Curaçao.
Langer kan ook
Curaçao heeft de @HOME in Curaçao-regeling. Een regeling om het mensen van buiten Curaçao mogelijk te maken langer op Curaçao te verblijven, zonder op Curaçao als inwoner in te schrijven. Gewoon als toerist dus. Hierbij zijn drie doelgroepen aangegeven:
Remote Workers
Kun je werken vanaf vrijwel elke locatie zolang je maar wifi hebt, dan kan dat uiteraard ook vanaf een zonnig eiland in de Caribbean. In de ochtend aan het werk (want in Nederland is het middag en zijn de bedrijven nog open), en in de Curaçaose middag ga je lekker naar het strand. Met deze nieuwe regeling kun je daar nog eens 6 maanden aan vastplakken. Hiermee ben je als toerist tot een totaal van 12 maanden welkom op Curaçao.
Bekijk de voorwaarden om als Remote worker langer tijd op Curaçao te verblijven
Overwinteraars
Heb je het wel gezien met de regen en kou in Nederland, maar wil je vanwege de (klein)kinderen, het sociale leven, de zorg-mogelijkheden of wat dan ook niet volledig weg uit Nederland? Dan kun je, zoals zovelen, heerlijk overwinteren op Curaçao. Maar wil je nog wat langer blijven dan de natte en koude maanden (wellicht vanwege corona), dan is dat nu mogelijk. Je bent welkom op Curaçao!
Bekijk de voorwaarden om als overwinteraar langere tijd op Curaçao te verblijven
Investeerders
Heb je de financiële ruimte om investeringen te doen als en mooie mogelijkheid zich voordoet? Ook dan is Curaçao zeker de moeite waard. Veel economische kansen, al is het alleen al vanwege de ligging vlakbij Zuid-Amerika of juist de grote aantallen Nederlanders die naar Curaçao komen. Curaçao geeft je nu de mogelijkheid om zonder tijdsdruk de mogelijkheden op Curaçao te onderzoeken.
Bekijk de voorwaarden om als investeerder langere tijd op Curaçao te verblijven
Pas op!
Het klinkt allemaal heerlijk om via deze regeling voor langere tijd op Curaçao te gaan wonen, maar pas op. De regeling geldt alleen voor een toeristisch verblijf, dus je mag niet werken voor een lokale werkgever/op lokale werkvloer. Op zich kan dat wel, maar dan moet je een Verklaring van Rechtswege (VRW) aanvragen. En als je zo’n VRW hebt, dan is deze nieuwe regeling niet meer nodig. N.b.: Op Curaçao werken op je laptop voor een Nederlandse werkgever is wel toegestaan, zonder VRW.
Maar wellicht nog belangrijker om rekening mee te houden:
Als inwoner van Nederland word je geacht niet meer dan 8 maanden per 12 maanden weg te zijn uit Nederland. Ben je langer weg, dan moet je uitschrijven.
Wil je maximaal gebruik maken van de nieuwe @HOME in Curaçao-regeling door 12 maanden op Curaçao te gaan wonen als toerist, dan is dat in strijd met de wetgeving waar je je als inwoner van Nederland aan dient te houden. Ook hierbij gaat het om “rollende” 12 maanden (dus niet per kalenderjaar), waarbij elk verblijf in het buitenland binnen die 12 maanden meetelt. Ben je langer weg dan die maximale 8 maanden per rollende 12 maanden, dan loop je het risico dat de Nederlandse overheid je eenzijdig (zonder overleg) uitschrijft als inwoner van Nederland, met direct consequenties voor o.a. zorgverzekering, belastingen, huur of hypotheek, etc.
Seminar ‘Emigreren naar Curaçao’
Wil je voor bepaalde of onbepaalde tijd op Curaçao gaan wonen, maar zoek je nog allerlei info? Meld je dan aan voor ons seminar ‘Emigreren naar Curaçao’. Op één dag komt alle relevante informatie voorbij. Van de verhuizing tot aanmelden voor school. Van het zoeken van een woning tot de noodzaak op Papiaments te spreken. Van Penshonado-regeling tot mogelijkheden voor ondernemen.
Samenvatting & conclusie
Bij deze weet je dus dat je niet zomaar 12 maanden op Curaçao kunt gaan wonen als toerist uit Nederland. In het kort de 3 mogelijkheden waar je uit kunt kiezen, mits je een Nederlands paspoort hebt:
Optie 1:
Verblijf max. 180 dagen
Geen probleem, je hoeft niets te regelen. Je mag voor elke niet-Curaçaose werkgever werken op je laptop vanuit huis, strand of koffietent. Wil je werken voor een Curaçaos bedrijf (ook stage), dan mag dat zonder inschrijven als inwoner van Curaçao. Je moet dan wel een Verklaring van Rechtswege regelen. Zo’n VRW is ook nodig als je namens een Nederlands bedrijf bij een Curacaos bedrijf over de vloer komt.
Optie 2:
Verblijf 6 tot 8 maanden
Dit is te lang voor ‘gewoon’ toeristisch verblijf op Curaçao. Regel een Verklaring van Rechtswege, daarmee kun je -als toerist!- onbeperkt op Curaçao verblijven en mag je ook werken voor een lokale werkgever. Ga je op Curaçao werken voor een werkgever van buiten Curaçao, dan is dat mogelijk. Let er dan wel op dat dit mogelijk gevolgen/verplichtingen geeft op Curaçao voor je Nederlandse werkgever.
Optie 3:
Verblijf 8+ maanden
Als je een VRW hebt zit je goed qua Curaçaose regelgeving, maar vanuit de Nederlandse regelgeving moet je je uit te schrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP). Daarmee ben je dus geen inwoner van Nederland meer. Doe je dit niet zelf, dan kan de Nederlandse overheid dit doen als ze ontdekken dat je te lang weg bent uit Nederland. Met de VRW kun je eenvoudig inschrijven als inwoner van Curaçao.
Advies
We adviseren je om, met een Nederlands paspoort, géén gebruik te maken van deze @HOME In Curaçao-regeling, maar te kiezen voor één van de drie hierboven beschreven oplossingen. En nogmaals: bovenstaande informatie en advies is alleen relevant voor als je een Nederlands paspoort hebt.
De VRW geldt alleen voor de persoon waarvoor deze is aangevraagd/toegekend. De partner zal dan zelf ook een VRW moeten aanvragen als hij/zij langer dan 6 maanden op Curaçao zal verblijven of ook op Curaçao gaat werken.
met vriendelijke groet,
Mark/NaarCuracao.com
Wanneer in geval van samenwonenden 1 persoon op Curacao gaat werken voor een jaar en een verklaring van rechtswege heeft, kan/mag de partner dan ook een jaar mee/verblijven
beste Eveline,
Er zijn te veel factoren die hierin meespelen dat dit niet zomaar even beantwoord kan worden. Ik adviseer je om hiervoor contact op te nemen met SmitsVandenBroek. Zij zijn gevestigd in Nederland, maar hebben ook een samenwerking met meerdere accountantkantoren op Curaçao. Zij kennen alle details op dit vlak.
met vriendelijke groet,
Mark/NaarCuracao.com
Ik heb een vraag over het stuk “Ga je op Curaçao werken voor een werkgever van buiten Curaçao, dan is dat mogelijk. Let er dan wel op dat dit mogelijk gevolgen/verplichtingen geeft op Curaçao voor je Nederlandse werkgever.” .. kan ik die regels ergens vinden? Wij willen graag emigreren naar Curacao en in eerste instantie wil ik dan ook zeker voor mijn Nederlandse werkgever remote blijven werken. De vraag is even wat zij dan moeten regelen, wat dat kost en waar ik dat kan vinden e.d.. En of het überhaupt mag..
Beste Puck,
De rollende 12 maanden houdt eigenlijk heel simpel in dat je elke dag de volledige afgelopen 12 maanden mee moet tellen, en als dat bij elkaar onder de 180 dagen blijft dat je op Curaçao bent, dan zit je goed. Dus bv. vandaag is het 20 september 2021, dan moet je alle dagen meetellen die je sinds 21 september 2020 t/m nu op Curaçao bent geweest.
Als ik in jouw geval even mag rekenen met volledige maanden, dan ben je dus nov. en dec. 2020 op Curaçao geweest (= 2 maanden = 60 dagen) en dan jan. t/m mei 2021 (= 5 maanden = 150 dagen). Daarmee ben je totaal 210 dagen op Curaçao geweest de afgelopen 12 maanden en dat is dus 30 dagen/1 maand te veel.
Je mag pas weer naar Curaçao als er van die 210 dagen die nu voor jou tellen er weer 30 af zijn. Dat is als de maand november 2021 voorbij is. Dus als je inderdaad per eind nov./begin dec. 2021 weer naar Curaçao gaat, dan zit je goed.
Hopelijk is het hiermee meer duidelijk en weet je wat de mogelijkheden voor jullie zijn.
met vriendelijke groet,
Mark
NaarCuracao.com
Goedendsg, het is mij nog niet duidelijk hoe de 6 maanden per rollend jaar worden berekend. Wij zijn begin nov 2020 tot eind mei 2021 n curacao geweest. Wij denken erover om eind nov 2021 voor 2 maanden weer te komen.
Dank voor deze info!!!