vrw stempel verklaring van rechtswege Curacao

Verklaring van Rechtswege

Het lastigste document bij een (tijdelijke) emigratie naar Curacao is de Verklaring van Rechtswege (VRW). Wanneer heb je hem nou nodig en wanneer niet? Hoe vraag je hem aan en hoe kun je dit laten doen?

Wat is een Verklaring van Rechtswege?

Een Verklaring van Rechtswege (vaak afgekort gebruikt als VRW) wordt door sommigen gezien als een soort van werkvergunning, maar dat is niet helemaal correct. Het is wel zo dat je een VRW moet regelen als je op Curaçao wilt gaan werken, maar ook als je op Curaçao wilt inschrijven als inwoner (zonder dat je gaat werken) heb je een Verklaring van Rechtswege nodig. Eigenlijk kun je een VRW vooral zien als een goedkeuringsdocument, dat alle door jouw aangeleverde documenten (paspoort, uittreksel geboorteregister, huwelijksakte, etc.) in orde zijn en dat je op Curaçao welkom bent.

Wanneer Verklaring van Rechtswege aanvragen

In welke situatie moet je nou wel of niet een Verklaring van Rechtswege aanvragen? Je moet een VRW aanvragen als één van de volgende situaties van toepassing is:

 • Je wilt je gaan inschrijven als inwoner van Curacao
 • Je wilt gaan werken op Curacao zonder je in te schrijven als inwoner van Curacao
 • Je wilt langer dan 6 maanden op Curacao wonen (zonder in te schrijven als inwoner van Curacao)

Geboren op Curacao

Ben je geboren op Curacao of ben je kind van iemand die op Curacao geboren is, dan is een Verklaring van Rechtswege niet nodig. Ben je zelf op Curacao geboren dan hoef je geen verklaring aan te vragen en kun je met je paspoort aantonen dat je op Curacao geboren bent. Is één van je ouders (of beide) op Curacao geboren, vraag dan een Niet van Toepassing-verklaring aan om daarmee aan te tonen dat je de zoon of dochter van een Yu di Korsou bent.

Lokaal inschrijven op Curacao

Als je je op Curacao wilt laten inschrijven als inwoner (ongeacht of je wel of niet gaat werken), dan moet je een Verklaring van Rechtswege aanvragen. Dit geldt ook voor kinderen, penshonado´s, etc.: geen uitzonderingen.

Werken op Curacao zonder lokaal in te schrijven

Je mag als toerist max. 6 maanden per 12 maanden op Curacao verblijven. Het kan voorkomen dat je je niet wilt inschrijven als lokale bewoner van Curacao, maar dat je er wel wilt werken. Dat kan, maar dan heb je wel een Verklaring van Rechtswege nodig. Het is dus mogelijk om gewoon legaal op Curacao te werken zonder je in te schrijven als inwoner op Curacao.

Als Nederlander heb je het voordeel t.o.v. andere buitenlanders dat je al op het eiland mag zijn zodra je per email de bevestiging hebt gekregen dat jouw aanvraag voor de Verklaring van Rechtswege in behandeling is genomen. Ook mag je vanaf dat moment ( = de bevestiging van de aanvraag) beginnen met werken.

Kortom, als je op Curacao wilt gaan werken (al is het maar één dag of vrijwilligerswerk) en/of langer dan 6 maanden wilt wonen, dan moet je een Verklaring van Rechtswege aanvragen!

Uitzondering hierop: de VRW is alleen nodig als je voor een Curacaos bedrijf gaat werken. Ga je tijdelijk naar Curacao en blijf je via een laptopje vanuit huis werken voor je Nederlandse werkgever, dan is een VRW niet nodig.

Vereiste documenten

Als je een VRW gaat aanvragen moet je nogal wat documenten meesturen:

Voor iedereen:

 • Verklaring Omtrent Gedrag (VOG), niet ouder dan 3 maanden
 • Werkgeversverklaring van je nieuwe werkgever op Curaçao, óf een Bewijs van voldoende middelen van bestaan.
 • Kopie geldig paspoort
 • Geboorteakte, max. 6 maanden oud
 • Betalingsbewijs van de leges & retributie

Indien van toepassing:

 • Kopie Huwelijksakte, max. 6 maanden oud
 • Samenlevingsovereenkomst (in NL afgesloten bij notaris) + bewijs dat je ongehuwd, gescheiden, weduwe of weduwnaar bent
 • Kopie Geregistreerd Partnerschap
 • Bewijs van inschrijving op een Curaçaose school

Bovenstaande documenten kun je zien als minimale vereiste documenten. Aanvullend kunnen nog andere documenten gevraagd worden, bijvoorbeeld bankafschriften van de afgelopen 12 maanden.

Seminar “Emigreren naar Curaçao”

Wil je misschien verhuizen naar Curacao of zit je al midden in de voorbereiding van de (tijdelijke) emigratie? Dan is het seminar “Emigreren naar Curaçao” interessant voor jou! Echt álle relevante info komt voorbij, ook interessant voor sabbatical, ondernemers en pensionado’s!

Kosten Verklaring van Rechtswege

Een Verklaring van Rechtswege kost NAF 615 aan leges & retributies, net iets meer dan € 300. Deze kosten zijn per persoon en voor iedereen, dus voor een gezin met een paar kinderen kan het aardig oplopen; voor kinderen betaal je evenveel als voor volwassenen. Even goed opletten: Bij de betaling moet je aanvinken dat ALLE kosten voor jou zijn. Anders komt er geen NAF 615 p.p. bij de ToelatingsOrganisatie binnen en dat betekent direct een afwijzing van jouw aanvraag. Geef ook aan dat de valuta NAF is.

Kwitantienummer

Als je de aanvraag online gaat regelen, zal gevraagd worden om een kwitantienummer. Daar moet je de Transactie Reference invullen. Mogelijk is die niet zichtbaar op je rekening-afschrift, maar neem dan even contact op met je bank. Zij kunnen net iets meer informatie zien, waaronder ook Transactie Reference. Bij voorkeur bij je bank ook al die extra info van de betaling opvragen, en dat dan ook weer meesturen bij de aanvraag.

Bankgegevens Toelatingsorganisatie
Rekeningnummer: 31967908
Naam: Toelatingsorganisatie
Adres: Prinsenstraat 90, Willemstad
Swiftcode: MCBKCWCU
Omschrijving: naam zoals in paspoort + geboortedatum
Denk eraan dat de overboekingskosten volledig voor rekening van de opdrachtgever moet worden gerekend.

Werkgeversverklaring

Heb je al een werkgever op Curaçao gevonden waarbij je al een arbeidscontract hebt, dan moet je die werkgever een Werkgeversverklaring laten invullen. Het formulier hiervoor vind je hier. Let op de regeltjes onderaan het formulier: er moet een officiële stempel van het bedrijf op het formulier plus een kopie paspoort van de persoon die namens de werkgever het formulier invult.

Niet van Toepassing

Moet je een Niet van Toepassing-verklaring aanvragen, dan scheelt dat flink wat geld, die kost NAF 255 (een kleine € 130).

Verklaring van Rechtswege aanvragen

Sinds begin 2022 is er een nieuw proces voor het aanvragen van de VRW. Dat kan via deze website. Echter er is nog veel onduidelijk, we adviseren voorlopig om via de VRW-hulp hier meer informatie van de experts bij te vragen. Let op: Op sommige websites wordt nog gemeld dat je dit via een formulier kunt doen dat je per mail moet doorsturen. Die informatie is achterhaald, het kan alleen nog online via de website waarbij je alle gevraagde documenten als bijlage moet uploaden.

Hulp bij aanvragen Verklaring van Rechtswege

Ook al kan de Verklaring van Rechtswege eenvoudig aangevraagd worden, het gaat toch nog regelmatig mis. Nét de verkeerde documenten toegevoegd, per ongeluk een verkeerde optie gekozen of een onnodige afwijzing door een tikfoutje in je naam. Het komt allemaal vaker voor dan je denkt, en bij elke afwijzing moet je de aanvraag helemaal opnieuw starten: weer een paar maanden wachten en ook weer opnieuw betalen van NAF 615.

Vandaar de service van NaarCuracao.com: De VRW-hulp. We gaan je begeleiden bij het aanvragen van je Verklaring van Rechtswege zodat jij een zorg minder hebt en zelf niet te maken krijgt met de wirwar van de Curacaose overheid.

Verklaring van Rechtswege bij stage op Curacao

Ook als je stage gaat lopen op Curacao móet je een Verklaring van Rechtswege aanvragen. Veel studenten doen dit niet, met name omdat ze het geld liever uitgeven aan wat anders. Advies: Vraag wél een VRW aan!! Zonder VRW ben je illegaal werkzaam op Curacao en kun je allerlei problemen en boetes krijgen. Zo ben je bv. hierdoor ook niet verzekerd op de werkvloer! N.B.: Ook de werkgever kan hier flinke boetes voor krijgen. Omdat het redelijk veel voorkomt dat stagiaires gaan werken zonder Verklaring van Rechtswege, wordt hier door de overheid meer en meer op gecontroleerd. Ga dus niet teveel af op de verhalen van andere stagiaires: “Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Doorlooptijd aanvraag Verklaring van Rechtswege

Als je de aanvraag voor een Verklaring van Rechtswege hebt ingestuurd, kan redelijk snel gaan, maar reken op gemiddeld zo’n 4 maanden. Het kan binnen 10 werkdagen, maar zorg er dan wel voor dat je de aanvraag correct en compleet instuurt. Theoretisch mag de Curacaose overheid er 4 maanden over doen, maar het kan ook gebeuren dat het tot 6 maanden of nog wat langer duurt.

VRW ophalen

Als je de beschikking hebt ontvangen dat de Verklaring van Rechtswege is toegekend, kun je een afspraak maken om dit document op te halen. Een afspraak maken doe je via mail (sita@immigrationcur.org), met in de mail minimaal de informatie:
Voor- en achternaam
Geboortedatum
Aanvraagnummer
Telefoonnummer

Bij het ophalen van de VRW moet je alle originele documenten meenemen (op papier). Het gaat hierbij om de documenten die je gescand hebt ingediend bij je aanvraag van de VRW.

Snel VRW aanvragen

Als je de VRW zo snel mogelijk nodig hebt, dan kunnen wij je helpen. We hebben regelmatig contact met de Toelatingsorganisatie en kunnen het aanvraagproces goed volgen en op gang houden.

Advies: VRW z.s.m. aanvragen

Ons advies is om een VRW zo snel mogelijk aan te vragen zodra je zeker weet dat je hem sowieso aan moet gaan vragen. Hoe eerder je de VRW hebt, hoe beter het is. Want de VRW is verplicht om lokaal te kunnen inschrijven, en pas als je lokaal bent ingeschreven kun je o.a. lokaal je ziektekostenverzekering regelen en de invoerrechten van je meegenomen inboedel terugvragen. Aanvragen van de Verklaring van Rechtswege kan ook gewoon als je nog in Nederland woont.
Het is geen probleem wanneer de Verklaring van Rechtswege al voor je klaar ligt op Curacao terwijl jij nog in Nederland zit. De VRW blijft gewoon geldig en ligt klaar voor je zodra je op het eiland aankomt. Al is het maanden later.

Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)

Bij de aanvraag van de Verklaring van Rechtswege zul je ook een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) moeten meesturen. Lees aandachtig hoe je een VOG moet aanvragen, want hier zijn nogal wat misverstanden over.

Werkgeversverklaring óf bewijs van voldoende middelen van bestaan

Voor de aanvraag van een Verklaring van Rechtswege heb je ook een Werkgeversverklaring nodig. Dit formulier laten invullen door je toekomstige werkgever en bijvoegen bij de aanvraag van de Verklaring van Rechtswege.

Voldoende Middelen van Bestaan

Kun of wil je geen werkgeversverklaring aanleveren, dan mag je ook een bewijs van voldoende middelen van bestaan meesturen: bewijs dat je voldoende geld hebt om voor jezelf, en indien van toepassing je gezin, te kunnen zorgen. Dit kun je als solvabiliteitsverklaring bij je bank opvragen. Gewoon even langs gaan, paspoort meenemen en je krijgt hem zo mee (kosteloos).
Dan is natuurlijk nog de grote vraag wat de overheid van Curacao als ‘voldoende’ beschouwd. Ze hebben hiervoor de volgende bedragen aangegeven:
Per volwassene moet je NAF 1.500 per maand aantonen als vermogen of inkomsten. Als je kinderen meeneemt:
0-6 jr.: NAF 250 per maand per kind
6-12 jr.: NAF 350 per maand per kind
12-18 jr.: NAF 500 per maand per kind.
Je moet dit kunnen aantonen voor een periode van 12 maanden. Dus óf een arbeidscontract met minimaal deze bedragen als salaris, óf bovenstaande bedragen keer 12 als minimaal bedrag op je spaarrekening.
Let op: Ga er van uit dat je met deze bedragen lang niet rond zult komen! Huur + boodschappen + water/elektra + auto + … ga je niet allemaal kunnen betalen als je deze bedragen als je maandelijkse budget hebt.

Geen “tijdelijk” geld

Uiteraard is het niet de bedoeling dat je even wat geld leent van iemand om daarmee de Solvalibiliteitsverklaring te krijgen, om dan na ontvangst van de verklaring het geld weer terug te storten. Je moet aantonen DUURZAAM voldoende geld te hebben.
Mocht de ToelatingsOrganisatie niet 100% overtuigd zijn dat het volledig gaat om eigen geld (en dat zullen ze meestal niet zijn), dan zullen ze ook kopieën van bankafschriften vragen van de afgelopen 12 maanden.

Overwaarde koophuis

Heb je nog geen arbeidscontract en onvoldoende spaargeld, maar wel een koopwoning (in Nederland) die je gaat verkopen en waar je o.b.v. de overwaarde wel voldoende geld mee in bezit krijgt, dan kun je die overwaarde ook hierbij gebruiken.

solvabiliteitsverklaring VRW Curacao

Meer info of hulp voor je Verklaring van Rechtswege

Heb je nog vragen of wil je hulp bij dit traject, neem dan snel contact met ons op voor een vrijblijvende offerte. We kunnen je met alle processen bij je emigratie helpen, vraag meer info aan.