papiaments curacao spreken

Papiaments leren

Als je op Curaçao wilt gaan wonen, kom je er niet onderuit: je moet Papiaments leren. Natuurlijk kun je op Curaçao goed uit de voeten met Nederlands, maar uit respect voor het land en de cultuur is Papiaments leren echt wel een must. En het kan je ook echt verder helpen om wat Papiaments te begrijpen!

Móet je Papiaments leren?

Is het echt nodig om Papiaments te leren als je op Curaçao gaat wonen? Het mooie van Curaçaose cultuur is o.a. dat het een mix is van allerlei culturen. Die culturen plus de economische noodzaak voor contacten met andere landen zorgen er voor dat veel mensen op Curaçao meerdere talen spreken. Naast Papiaments spreken heel veel van de 150.000 inwoners van Curaçao ook minimaal één van de buitenlandse talen Engels of Spaans en Nederlands is een officiële taal op Curaçao. In veel gevallen spreekt men zelfs twee van die buitenlandse talen en je komt ook zat mensen tegen die ze alle drie spreken. Dus puur voor de informele communicatie zal Papiaments leren niet nodig zijn. Maar ….

Papiaments leren voor je werk

… Als je op Curaçao gaat werken is het eigenlijk wel een must om Papiaments te leren. Bij zakelijk contact met een ander bedrijf kan dat ene zinnetje Papiaments echt het verschil betekenen tussen een deal sluiten of zonder resultaat weer naar huis gaan. En uiteraard zal je Papiaments ook van pas komen als je een functie hebt waarbij je veel contact hebt met de lokale bevolking. Denk daarbij o.a. aan de zorg, het onderwijs of als je in een winkel gaat werken.
Let op: Bij sommige beroepen (b.v. in het onderwijs) kan het zelfs verplicht zijn vanuit de werkgever dat je Papiaments leert om de functie te kunnen krijgen.

Papiamentu of Papiamento?

Sinds 2007 is Papiaments een officiële taal op Curaçao. Er zijn echter wel wat kleine verschillen tussen Papiaments op Curaçao of Papiaments op Aruba. Vandaar dat men op Curaçao Papiamentu spreekt en op Aruba is het Papiamento.

Curaçaose trots

De Curaçaose bevolking is trots op hun eiland, en terecht! Het is tenslotte maar een relatief klein eilandje, maar heeft zich (zeker in vergelijking met veel andere Caraïbische landen) goed ontwikkeld. Daar krijgt de bevolking graag waardering voor van de buitenlanders. En die waardering kun je o.a. laten blijken door Papiaments met ze te spreken. En dat betaalt zich dan ook weer terug doordat de lokale bevolking je net even beter zal helpen of eerder zal opnemen in de gemeenschap. En nee, je hoeft echt niet vanaf je eerste dag op Curaçao al op hoog niveau Papiaments te kunnen spreken. Maar je zult zien dat het je echt zal helpen als je net even meer Papiaments kan spreken dan ‘bon dia’ en ‘masha danki’. Spreek je geen woord Papiaments, dan heb je kans dat je sneller wordt gezien als die ‘Makamba’ (Curaçaos scheldwoord voor de buitenlanders die zich niet willen aanpassen). Kortom: Papiaments leren is niet een absolute must voor het dagelijks leven op Curaçao, maar het kan het leven op Curaçao zeker een stuk makkelijker maken in je contact met de lokale bevolking.

Papiaments leren via Facebook

Voor je allereerste woordjes of als je snel wat Papiaments wil leren voor je vakantie naar Curaçao kun je ook lid worden van de Facebook-groep “Papiaments voor Dummies”. Hier vind je handige overzichtjes van woorden en zinnetjes in een veel voorkomende situatie en kun je ook vragen stellen aan de andere groepsleden over een bepaalde vertaling. Handig, maar zeker niet voldoende als je voor langere tijd naar Curaçao gaat.

Cursus Papiaments – thuis of in de klas?

Als je Papiaments wilt leren, heb je de keuze uit een (online) thuisstudie of fysiek les volgen. Echter dat laatste is voor velen lastig. De lessen worden voornamelijk in de Randstad (in/om Den Haag) aangeboden en om elke week op een vast moment les te volgen kan lastig worden. Zeker als je kort voor je emigratie zit en je “opeens” allerlei dingen moet gaan regelen en afscheidsfeestjes krijgt. Met een thuisstudie kun je dan wat meer bepalen op welk moment en waar je les wilt gaan volgen. We kunnen twee thuisstudies aanbevelen: een verkorte basiscursus of een volledige cursus:

Snel & eenvoudig de basis leren

Een zeer leuke en toegankelijke startcursus Papiaments is de E-cursus die Hellen Noort heeft opgezet. Je doet deze online basiscursus Papiaments in je eigen tempo. Via 11 video’s komen de basisregels van het Papiaments aan bod en door middel van pdf-bestanden krijg je de woordenlijst aangeboden. Aan het einde van de 11 modules kun je een eenvoudig gesprek voeren in het Papiaments. Beheers je deze basis, dan kun je, al dan niet via Hellen, ook een vervolgcursus doen om het Papiaments echt vloeiend te gaan beheersen.

Een taalcursus kun je nu ook heel goed thuis doen. In je eigen omgeving, op het moment dat het past in je toch al drukke schema en in de snelheid die daar bij past. Met de E-cursus Papiaments krijg je de eerste basis van de taal prima en snel onder de knie. In 11 modules die online beschikbaar staan voor je, leer je wat nodig is om de eerste eenvoudige gesprekjes aan te gaan in het Papiaments.

Volledige cursus Papiaments

Als je meer wilt leren dan alleen de basis, dan zijn daar ook hele goede thuisstudies voor. Het voordeel van een thuisstudie is dat je de les kunt oppakken zodra het jou uitkomt. In je eigen tempo Papiaments leren én je krijgt online begeleiding van ervaren docenten. Audio-materiaal wordt digitaal toegestuurd en online kun je je huiswerk inleveren.
Kijk hiervoor eens op de website van Talendomein, voor een mooi overzicht van diverse cursussen Papiaments.

Reacties zijn gesloten.