mug op curacao 1200

Mug op Curacao

Curacao is één van de meest favoriete vakantie-bestemmingen voor Nederlanders. Maar helaas hebben de Caribische eilanden ook een vijand van de toeristen: de mug. Curacao heeft ook muggen, maar laat dat je niet tegenhouden om op Curacao je vakantie te gaan vieren!

Welke muggen op Curacao

Als je echt alle wetenschappelijke details wilt weten, moet je Wikipedia er maar eens op nalezen wat voor soorten muggen er allemaal zijn op Curacao. Maar voor de meeste mensen maakt het niet uit dat er heel veel soorten muggen zijn, waarvan de meeste soorten niet eens prikken (bijten). Laten we ons vooral druk maken om de muggen die wél prikken. Wat van belang is om te weten is dat een beet van een mug op Curacao verschillende effecten kan hebben. In vrijwel alle gevallen krijg je een flink jeukende muggenbult. Er zijn serieuze ziekten die je van een mug op Curacao kunt krijgen, de afgelopen jaren zijn er diverse epidemieën voorbij gekomen op Curacao: Dengue, Chikungunya en Zika. Dengue komt voor, maar is zeer zeldzaam op Curacao. In de zomer van 2014 is er wel een Chikungunya-epidemie op gang gekomen, met begin 2015 in totaal zo’n 20.000 besmettingen als resultaat. Gelukkig is die epidemie sinds 2016 weer voorbij, maar de mensen die toen Chikungunya hebben opgelopen hebben nu nog regelmatig last van de naweeën.
> Lees meer over Chikungunya op Curacao

Zika op Curacao

In 2015/2016 was Zuid-Amerika in de ban van een ander virus: het Zika-virus. Zika wordt verspreid door dezelfde mug die ook Dengue en Chikungunya verspreid, de Tijgermug. Gelukkig is Zika voor de meeste mensen minder ernstig (slechts 1 op de 5 besmette personen vertoond ziekteverschijnselen, en dan ook nog voor max. 10 dagen). Wel kan Zika gevaarlijk bij voor zwangere vrouwen: de ongeboren baby kan door Zika misvormd raken. Gelukkig heeft Zika weinig zwangere vrouwen besmet, er is dan ook geen enkel geval bekend op Curacao van een baby met lichamelijke afwijkingen als gevolg van Zika. Wel zijn er redelijk wat mensen ziek geworden van Zika op Curacao, ook de nodige toeristen. Echter sinds 2019 kunnen we stellen dat de Zika-epidemie voorbij is en dat Zika geen reden meer hoeft te zijn om niet naar Curacao te gaan, ook niet voor zwangere vrouwen.
> Lees meer over Zika op Curacao

Muggen op Curacao houden van toeristen!

De toeristen op Curacao vragen zich regelmatig af waarom de mug niet de Curacaose bevolking aanvalt. Je ziet de ene toerist na de andere met volop muggenbulten op benen en armen, maar bij de locals zie je zelden een bultje. Hoe komt dat toch? Dat heeft vooral te maken met de dunne blanke huid van de Nederlanders. De gekleurde huid van de locals (ook de gebruinde Nederlanders die op Curacao wonen) is dikker en moeilijker doorheen te komen voor de mug op Curacao. En het afweersysteem van de locals is aan de mug op Curacao gewend, waardoor ze geen jeukende muggenbulten meer krijgen als ze geprikt worden.

Waar houdt een mug op Curacao WEL van

Wat een mug prettig vindt, moet je als mens zoveel mogelijk vermijden:

  • stilstaand water
  • warmte
  • donkere plaatsen
  • windstilte
  • hoge luchtvochtigheid

Waar houdt een mug op Curacao NIET van

Dit zijn dus zaken die kunnen helpen de muggen bij je vandaan te houden:

  • wind/tocht
  • koudere omgeving
  • rook
  • DEET
  • bedekkende kleding

Wanneer heb je last van muggen op Curacao?

Regelmatig krijgen we de vraag “Wanneer zijn er geen muggen op Curacao?“. Helaas, er zijn altijd muggen op Curacao. Maar het kan wel een beetje schelen per tijd van het jaar of er veel of weinig muggen zijn.

Regenseizoen: muggentijd op Curacao

Van september t/m december (met soms wat uitloop naar januari) is het regenseizoen op Curacao. Door de luchtvochtigheid en de plasjes water overal is dit automatisch ook hoogseizoen voor de mug op Curacao.

Wind vindt de mug op Curacao niet leuk

In maart en april kan het aardig waaien op Curacao. Dat betekent dat je in die periode ook minder last zult hebben van de muggen op Curacao.

De mug is er altijd op Curacao

Naast bovenstaande twee periodes heb je altijd wel last van de mug op Curacao. Laat je niet foppen door locals die claimen dat de mug er niet is. Omdat de locals er geen last van hebben wil dat niet zeggen dat ze er niet zijn! De mug is er altijd op Curacao, alleen de ene keer wat vaker en de andere keer wat minder. Daarbij zal de lokale bevolking door het zonnetje een dikkere huid hebben wat de muggen niet prettig vinden. Dus sowieso zal een mug op Curacao sneller de “witte” toeristen opzoeken en minder de lokale bevolking met een gekleurde huid.

Bescherming tegen de mug op Curacao

Ook al ben je als toerist op Curacao een geliefd doelwit voor de mug, je kunt je je aardig beschermen en daarmee de kans om geprikt te worden flink verminderen.

DEET smeren

DEET is verkrijgbaar in drie varianten: een lotion met 50% DEET, een spray met 40% DEET en gel met 30% DEET. Heb je een middel met een percentage DEET lager dan 30% dan beschermt het slechts voor een korte tijd en is het eigenlijk niet geschikt voor Curacao. Heb je een middel met een percentage DEET van meer dan 50% dan heeft dat geen extra waarde: je smeert eigenlijk alleen maar meer gif op je lichaam zonder dat het extra (lang) helpt.

DEET-tips

  • Eén verpakking DEET is voldoende voor één persoon bij normaal dagelijks gebruik voor 2 tot 3 weken
  • DEET kan een vrij gemeen goedje zijn. Als je het voor de allereerste keer gebruikt, smeer eerst een klein beetje om te zien hoe je huid er op reageert.
  • Smeer geen DEET op een wondje of als je huid geïrriteerd is omdat je te lang in de zon gelegen hebt. Voorkom contact met ogen en lippen. Komt er per ongeluk wel DEET op gevoelige huid, dan z.s.m. spoelen met water.
  • Bij kinderen max. 30% DEET gebruiken. Ideaal voor kinderen is een anti-mug armbandje
  • De werking van DEET kan negatief worden beïnvloed door een sterke lichaamsgeur zoals zweet
  • Net als zonnebrand moet je na het zwemmen opnieuw insmeren met DEET
  • Belangrijk! De juiste volgorde: Eerst zonnebrand smeren en in laten trekken. Dan pas DEET op je lichaam aanbrengen. Doe je dit andersom dan heeft de DEET geen enkel effect.

Vitamine B slikken

Veel mensen claimen dat het helpt om van tevoren al Vitamine B te gaan slikken. Uiteraard is het moeilijk zelf te toetsen of het wel of niet werkt, maar het is tot nu toe nog niet aangetoond met wetenschappelijk onderzoek dat het slikken van Vitamine B (B1) helpt. Sterker nog: Bart Knols, dé muggen-expert van Nederland, zegt dat het zeker is dat het slikken van Vitamine B niet helpt. Maar ondanks het gebrek aan (wetenschappelijk) bewijs zijn er wel veel mensen die zeggen dat zij er zeker baat bij hebben in de strijd tegen de muggen. Dus wellicht is het het proberen waard?

Slaap onder een klamboe

Een klamboe kan je een veilig gevoel geven om rustig te kunnen slapen terwijl buiten de klamboe de muggen proberen bij je te komen. Als je een klamboe wilt kopen hebben je verschillende mogelijkheden Wil je een klamboe voor 1- of 2-persoonsbed? Wil je een compacte reisklamboe? Wel of niet geïmpregneerd met anti-insectenspul? Dus voor je een klamboe gaat bestellen even goed uitzoeken wat handig is voor jouw accommodatie op Curacao.

Tip: Denk ook even na hoe je de klamboe op gaat hangen. Neem hier wat praktische spullen voor mee! Op Curacao zijn klamboes te koop in sommige supermarkten, maar ze zijn zeldzaam en duur!

Doe de airco aan

Een mug houdt niet van wind, kou en droge lucht. Hoe mooi is het dat je dit kunt combineren door de airco aan te zetten! Tip: Gebruik op Curacao de airco alleen als het echt nodig is: de elektriciteit is duur op Curacao en een airco verbruikt veel stroom. Veel accommodaties zullen gebruik van de airco extra berekenen, meestal tussen de € 5,- en € 10,- per nacht.

Spullen in de lokale supermarkt

In de supermarkten van Curacao kun je diverse spullen tegen muggen kopen:

  • Muggen-racket: Een klein model tennisracket met stroom op de draden (batterij of oplaadbaar). Voor een paar Antilliaanse Gulden te koop in vrijwel elke supermarkt of mini-markt. Een goed middel om even een rondje mee door de kamer te lopen en alle aanwezig muggen te doden.
  • rook-spiraal: Muggen op Curacao houdt niet van rook. Op Curacao koop je in elke supermarkt een anti-mug rookspiraal. Zet de spiraal op z’n pootje, steek hem aan en voor een uur of drie staat de spiraal rustig te roken, vergelijkbaar met wierook. Je kunt de rook een beetje ruiken, maar het is zeker niet hinderlijk. Een prima middel om tijdens het eten (uiteraard buiten!) de muggen bij de tafel weg te houden. Let op met uitpakken van de anti-mug rookspiraal: ze zitten vaak in elkaar gedraaid verpakt. Voorzichtig uitpakken want ze breken makkelijk.
  • OFF! anti-muggen spray: OFF! is de meest populaire anti-muggenspray op Curacao. Je koopt het in elke supermarkt of botika (= apotheek), maar het is wel duur. Door de DEET is OFF! niet ongelimiteerd bruikbaar. Veel mensen spuiten zich er dagelijks volop mee in. Doe dat niet te lang, dat kan irritaties voor je huid opleveren. OFF! is er in een groene en oranje variant. Bij sommige mensen helpt de ene versie beter tegen de mug dan de andere. We krijgen hier regelmatig vragen over, maar OFF is niet in Nederland te koop. N.B.: Let goed op als je OFF! of een ander anti-muggenmiddel koopt op Curacao. Behalve dat het enorm prijzig is, zijn er varianten die beperkt houdbaar zijn. Als het over de datum is dan werkt het middel minder effectief.

2 reviews op “Mug op Curacao”

  1. Beste Bea,

    wat jamer te horen dat je flink last van de muggen hebt gehad op Curacao. De diverse middeltjes die ik benoem zijn ook zeker niet een 100% garantie dat je niet geprikt zal worden. Vandaar dat ik ook vermeld dat je hiermee minder kans hebt om geprikt te worden. Bij de DEET en Off is het b.v. ook afhankelijk van hoe oud de DEET al is, wordt de werking (sterk) verminderd bij flink transpireren en wordt aangeraden om elke paar uur te smeren.
    Als er een perfect middeltje zou zijn tegen de muggen dan zou je daarmee echt goud kunnen verdienen en zijn ziektes als malaria, dengue en chikungunya veel minder verspreid over de wereld. Doorgaans helpen deze middeltjes wel om de overlast van muggen te verminderen, maar die minuscule vliegende ettertjes volledig weren is helaas niet mogelijk.

    Ik hoop dat je er met alleen wat muggenbulten vanaf bent gekomen en geen Chikungunya hebt opgelopen.

    met vriendelijke groet,
    Mark

  2. Bea Tesselaar

    Hallo ik wil graag even reageren op uw artikel over muggen op curacao.
    Wij zijn naar curacao op vakantie geweest en zijn toen tot de ontdekking gekomen dat geen enkel middel wat u noemt helpt tegen muggen. Deet werkt totaal niet, Kleding gaan ze gewoond doorheen, en Off spray werkt een klein beetje, maar net de plekjes waar de offspray niet zit, pakken ze toch, en dan bedoel ik dus ook je edele delen die onder je kleding zitten.De spiraal die u noemt werkt misschien boven de tafel, maar op dat zelfde moment verzamelen de muggen zich onder de tafel en vallen daar je benen en voeten aan, en ook weer door kleding heen.
    Ik ben een straffe roker, en ook dat deert de muggen niet. Het enige wat inderdaad helpt is de airco en de wind.
    Misschien is dit te afschrikwekkend voor veel vakantie gangers maar op de pap heen draaien is ook niet leuk.
    vr gr
    Bea Tesselaar

Reacties zijn gesloten.