strand cirmininelen diefstal toeristen

Locaties om (naar) uit te kijken….

Curacao is een heerlijk eiland voor een top-vakantie. Maar, net als bij elk andere toeristische bestemming, heb je ook op Curacao criminelen die het speciaal op toeristen hebben voorzien. Geniet van het eiland, maar let een beetje op!

Oók op Curacao

Net als overal, heb je ook op Curacao de (toeristische) locaties waar plaatselijke criminelen het interessant vinden om toeristen te overvallen. Het gebeurt op de Ramblas in Barcelona, bij de parkeerplaatsen langs de snelweg in Frankrijk, op de toeristische plekken in Londen of Parijs, maar helaas net zo makkelijk ook in Amsterdam, Rotterdam, etc. Helaas is Curacao hier geen uitzondering op. Omdat we jou als toerist hiervoor willen waarschuwen, hieronder enkele locaties waar je mogelijk wat meer risico loopt om overvallen te worden.

Is Curacao veilig?

De vraag die we regelmatig krijgen: “Is Curacao veilig?“. Ons antwoord daarop is simpel: “JA!“. Uiteraard gebeurt er wel eens wat, maar over het algemeen is Curacao een bestemming waar je veilig vakantie kunt vieren.
– Curacao is één van de veiligste landen van de Caribbean. O.a. één van de grootste Amerikaanse reis-websites Travel off Path heeft Curacao (als onderdeel van de ABC-eilanden) feb. 2024 uitgeroepen tot “Veiligste bestemming in de Caribbean 2024“.
– Curacao heeft van de Nederlandse overheid als reisadvies kleurcode groen gekregen: “U kunt reizen naar Curaçao. De veiligheidsrisico’s zijn vergelijkbaar met die in Europees Nederland.” (status najaar 2023)
– Curacao krijgt van de Amerikaanse en de Canadese overheid het reisadvies van het laagst mogelijke risico-niveau: “Exercise Normal Precautions” (status najaar 2023)

Locaties om alert te zijn

Je kunt op Curacao enkele plekken aanwijzen waar een verhoogd risico is op problemen voor toeristen. Denk aan stranden die niet zo druk bezocht zijn of plekken waar toeristen ‘eventjes’ de auto verlaten om de omgeving te bekijken en daarbij de moeite niet nemen om waardevolle spullen mee te nemen uit de auto.

Disclaimer: ondanks dat bij de op deze pagina vermelde locaties wat vaker nare dingen gebeuren, moet duidelijk gesteld worden dit niet iets is wat dagelijks/wekelijks gebeurt. Ook op deze locaties zal verreweg het grootste deel van de toeristen dit niet overkomen en zal vrijwel iedereen heerlijk genieten van hoe mooi Curacao is.

Directeursbaai

Directeursbaai is een schitterend strandje aan de oostkant van Curacao. Bij het strand van Caracasbaai rechtdoor rijden langs de kust, voorbij Fort Beekenburg. Je komt dan uit bij Tugboat en als je nog wat verder rijdt bij Directeursbaai. Het strand was het privéstrand van de directeur/directie van Shell, die dit strandje tot aan 1985 (het jaar dat Shell vertrok van Curacao) geclaimd had. Als in die tijd iemand van de Koninklijke familie op Curacao was, dan werd ook vaak een rustige stop gedaan bij dit mooie strand op een uithoek van het schiereiland.

Omdat Directeursbaai wat afgelegen ligt en lastiger bereikbaar dan bv. Mambo beach of Jan Thiel, is het een strandje waar het doorgaans niet zo druk is en waar regelmatig nietsvermoedende toeristen komen die zonder enig argwaan hun huurauto parkeren en willen gaan genieten van een rustige stranddag. Dit wordt door ‘het boevengilde’ van Curacao daarom ook gezien als mooie plek om auto’s van toeristen leeg te halen: relatief ongestoord ‘werken’ en de politie is niet snel ter plaatse.

Directeursbaai Curacao Directorsbay
Directeursbaai, Curaçao

Uitkijkpunt Santa Martha

Het uitkijkpunt bij Santa Martha ligt bij het dorpje Soto en is niet zomaar gekozen, vanaf deze plek heb je een schitterend uitzicht over de Santa Martha baai. Aan de overkant ligt Landhuis San Nicolas, een mooi groot privé-terrein waar je een strandje kunt huren als privéstrand voor een dag. Je kunt heel de Santa Martha baai overzien en met een beetje geluk zie je hier ook nog mooie grote vogels voorbij vliegen.

Maar met een beetje pech word je hier overvallen. Omdat het geen doorgaande route is, op een slecht onderhouden weg die op sommige stukken pittig steil omhoog gaat, komen hier niet veel mensen voorbij. Dus een mooie mogelijkheid voor mensen met slechte bedoelingen om hier een toeristische auto te overvallen. Je kunt waarschijnlijk al je spullen inleveren (telefoon, portemonnee, etc.) en mogelijk zelfs ook de huurauto. En daar sta je dan: er zit niet anders op dan naar Soto te lopen en daar hulp in te schakelen.

Santa Marha Uitkijkpunt View Point
Uitkijkpunt bij Santa Martha

Flamingo’s Jan Kok & St. Michiel

Een bekende hotspot voor toeristen is om richting St. Willibrordus te kijken naar de flamingo’s die bij Jan Kok in de zoutpannen te zien zijn, of bij de St. Michielsbaai langs de Weg naar Bullenbaai. De ene keer zie je meer flamingo’s dan de andere keer, maar vrijwel altijd zijn er wel minimaal een paar te zien. Leuk om onderweg naar of terug van de mooie strandjes buiten de stad. En makkelijk aan te rijden want het is direct langs de doorgaande weg.

En dat is direct ook waarom dit een mooie gelegenheid is om jou te overvallen. Jij zet je auto langs de kant van de weg om “eventjes” bij de flamingo’s te gaan kijken. Een paar minuten en dan weer doorrijden, dus je hebt geen zin om je waardevolle spullen uit de auto te halen. Terwijl jij vooral kijkt naar de flamingo’s heb je net even geen zicht meer op je auto met de kans dat die wordt leeggehaald. En tegen de tijd dat jij na een paar minuten weer bij je auto komt, zijn de boeven allang weggereden. Je auto goed afsluiten helpt weinig, ze slaan gewoon een ruitje in om jouw tas(sen) uit de auto te grissen. Maak je hier even een stop om flamingo’s te bekijken, neem dan alles van waarde mee. Overdag kan hier wel eens bewaking aanwezig zijn, maar dat is doorgaans niet in het weekend en de avonduren.

Parkeren bij de stranden

Curacao heeft volop mooie strandjes langs de zuidkust. Heerlijk om een dagje naar toe te gaan en dat kan prima met de auto. De auto kun je doorgaans tot vlak bij het strand parkeren, maar het parkeerterrein wordt vaak wel (deels) aan het zicht onttrokken door beplanting. en dat is waar de kleinere crimineel zijn/haar kans ziet. Terwijl jij je nog aan het installeren bent op het strand wordt ondertussen al een ruitje van je auto ingetikt en worden de spullen uit je auto gejat. Maar ook in de stad gebeurt dit; b.v. op het grote parkeerterrein van Mambo zie je helaas ook regelmatig glas liggen van ingetikte autoruitjes.

Onveilige wijken

Er zijn op Curacao zeker ook wel wat wijken waar je als (blanke) toerist al snel een opvallend target kunt zijn. Vergeet niet dat veel mensen op Curacao echt in armoede leven, dus als je in een verkeerde wijk terecht komt is er een verhoogd risico dat je de pineut bent. Wijken als Souax en Seru Fortuna kun je maar beter vermijden.

Wat doe je er aan?

Is dit dan allemaal een reden om vol angst op pad te gaan op Curacao, of zelfs om Curacao maar te mijden als toerist? Nee, natuurlijk niet! Dit valt jammer genoeg onder de ‘standaard’ criminaliteit die je overal tegenkomt. Ga je naar Zuid-Spanje, de Griekse eilanden, andere eilanden in de Caribbean, Mexico, Zuid-Afrika, etc. of dichter bij huis naar b.v. Zandvoort of Scheveningen, dan kan dit je ook overkomen. Gelukkig zal nog steeds zo’n 99% (exacte cijfers zijn niet bekend) van de toeristen hier niet mee te maken krijgen. Alleen als jij net die 1% bent die er wel mee te maken krijgt dan is dat uiteraard een enorme domper voor heel de vakantie. Al is het alleen al het gedoe wat je er door krijgt doordat je van alles moet gaan regelen met verzekeraars, je bankpassen blokkeren, nieuwe telefoon regelen, etc.

Toch kun je er wel wat aan doen om de kans zo klein mogelijk te maken dat het jouw overkomt:

Wees alert

Het klinkt cliché, maar let gewoon een beetje op. Als je in de ‘vakantie-modus’ zit dan zie je het leven letterlijk & figuurlijk alleen van de zonnige kant. Maar soms is het wel even goed om een keertje extra om je heen te kijken. Zeker als je op een toeristische locatie je auto wilt neerzetten.

Niet alleen

Kom je op een verlaten strandje waar echt verder niemand is, dan is dat aan de ene kant echt wel heerlijk om van te gaan genieten. Maar het kan soms misschien verstandiger zijn om dan even door te rijden naar het volgende strand waar je wat onder de mensen bent en de sociale controle een mooi hulpmiddel is.

Niets in de auto

Laat niets, maar dan ook echt helemaal niets, achter in de auto als je die ergens parkeert (b.v. ook op een parkeerterrein in de stad). We kennen -helaas- de verhalen van mensen die alleen een lege tas op de achterbank hadden liggen en zelfs daarvoor werd een autoruitje ingeslagen. Wil je tóch iets in de auto achterlaten, ga het dan niet pas op het parkeerterrein ergens in je auto verstoppen. Vaak zitten de criminelen al in de struiken op de uitkijk en hebben ze prima in de gaten dat je ergens iets verstopt.
Parkeer je auto ook op een zo zichtbaar mogelijke plek, en wellicht helpt het als je juist overdreven duidelijk alles uit je auto haalt.

Reisverzekering

Het helpt niet om deze ellende te voorkomen, maar het scheelt wel (fors) in de kosten om na te zijn overvallen alles te regelen: een degelijke reisverzekering. Want die kosten kunnen flink oplopen dus als je dit niet goed geregeld hebt is dat nog een extra domper.

Politie bellen

Als je slachtoffer bent geworden van een overval of auto-inbraak, kun je contact opnemen met Politur, de politie speciaal voor toeristen.
– Politur World Trade Center, Piscaderaweg, Unit T.M.I. 29 en 20, telnr. +5999 463 6273
– Politur Mambo beach, Bapor Kibra, telnr. +5999 735 0044
– Politur Westpunt, Westpunt z/n, telnr. +5999 864 0000
– Politur Sambil Shopping Mall (verdere gegevens onbekend)
Is er spoed bij, bv. omdat de criminelen nog in de buurt zijn, bel dan 911 voor de spoedlijn van de politie.

Laat je niet bang maken

Alles bij elkaar is dit uiteraard een negatieve kant van Curacao, maar dit komt overal voor dus het zou -helaas- een illusie zijn om te denken dat Curacao geheel vrij is van dergelijke criminaliteit gericht op het toerisme. Ook op de locaties hierboven genoemd. Ga gewoon lekker vakantie vieren en let een beetje op. Op jezelf, maar ook bv. op de spullen van de mensen naast je op het strand als zij even gaan zwemmen. En ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan het je alsnog overkomen. Enorm balen, maar bij een weekendtrip binnen Europa (dus ook in Nederland) heb je net zo’n kans dat er wat naars gebeurd. Laat je hier verder niet door bang maken en geniet er vooral van hoe mooi Curacao is!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *